Thursday, May 11, 2017

Nízke platy, slabé odbory a netransparentné OZ KOVO

To, čo by sme dnes veľmi potrebovali sú silné, rešpektované odbory. Toto má ale jeden problém. Rešpekt a sila sa nedá budovať, keď vám chýba to, čo je dnes požadované od každej rešpektovanej inštitúcie – transparentnosť.
Sledujete ten čoraz väčší priestor, ktorý si vo verejnej debate získava tlak na zvyšovanie miezd? Konečne, povedali by ste si, ekonomika rastie, v produktivite sme európska trieda, no platy stále o desiatky percent nižšie ako u západných susedov. To, čo by sme dnes veľmi potrebovali sú silné, rešpektované odbory. Toto má ale jeden problém. Rešpekt a sila sa nedá budovať, keď vám chýba to, čo je dnes požadované od každej rešpektovanej inštitúcie – transparentnosť. Požadujeme ju od štátu, v prvom rade pri narábaní s verejnými zdrojmi, pri eurofondoch, pri výberových konaniach, požadujme ju od politických strán, takisto hlavne pri ich financovaní – a právom. A mali by sme ju požadovať aj tam, kde je dodnes viac-menej neznámym pojmom – a to už sme na adrese OZ KOVO.

Tento odborový zväz – najväčší na Slovensku a absolútne kľúčový pre úspešnosť tlaku na zvyšovanie miezd – má zajtra svoj ďalší snem, čo je pre odborové hnutie a jeho agendu, pre „lepší život pracujúcej triedy“ povedali by červení, nie nepodstatná záležitosť. Ak by ste ale hľadali vo verejnom priestore diskusiu o smerovaní odborov na Slovensku, o ich silných a slabých stránkach, potenciáli, šanciach, ale aj problémoch, objektívnych aj vnútorných, aj personálnych – teda to, čo sa do detailov rozoberá napr. pri tých politických stranách a slúži akej takej sebareflexii - výsledok by bol nula. Žiadna odborná diskusia, žiadna širšia verejná diskusia. Keby bol snem OZ KOVO otvorený, tak ako bývajú dnes už bežne otvorené snemy politických strán, mal by niekto práve otázku transparentnosti odborov otvoriť ako kľúčovú. Snem ale otvorený nie je a na odbornú, nieto ešte širšiu verejnú debatu o odboroch nie je zjavne vôľa. A kde nie je vôľa, nie je cesta – povedal by klasik, teda Miki Dzurinda. A tak sa natíska záver, že to ticho – ktoré bráni sebareflexii, zmenám a vyššiemu rešpektu odborov - niekomu vyhovuje, niekomu na samom vrchu odborovej pyramídy.

To isté, a v ešte viac do očí bijúcej podobe, sa týka transparentnosti, resp. netransparentnosti narábania s majetkom odborov. Jednotný majetkový fond, ktorý spravuje a zabezpečuje podnikateľské aktivity s majetkom odborov a ktorý riadi predseda OZ KOVO E. Machyna, neposkytuje o tejto svojej aktivite doslova a do písmena žiadne informácie. V 21. storočí v členskej krajine EÚ je absurdné, že k informáciám ohľadne predaja majetkov odborov sa môže človek dostať len cez novinársku investigatívu ... A keď sa v jej rámci novinári snažili dostať ku konkrétnym predajom majetkov alebo iným finančným údajom, odpoveď bola identická: nejde o verejné zdroje, ide o majetok odborov a do toho novinárov nič. Asi takto nejako. Či o finančných tokoch a operáciách s majetkami odborov majú bližšie informácie samotní odborári, zväzy, sa môžeme pýtať ich členov – keby taká verejná debata bola. V každom prípade, keď by ste si mysleli, že informácie tohto druhu nájdete na webe jmf.sk, ste na veľkom omyle. Sú tam síce ponuky prenájmov v nehnuteľnostiach JMF, akože za 3-posteľovú izbu v chate XY toľko a toľko euro na noc ..., ale o ozajstných obchodných transakciách ani čiarka.

V dnešnej dobe, kedy chce človek oprávnene vidieť a vedieť, čo sa s jeho peniazmi robí, či už je to pri daniach, odvedených štátu alebo peniazoch, ktoré mu spravuje banka, je asi len prirodzené, že ak zamestnanec nemá pocit, že by mal kontrolu nad tým, ako sa narába s jeho príspevkom do odborov, alebo inak, ak nemá pocit, že sa s jeho príspevkami narába efektívne a hospodárne, tak do tých odborov prosto nevstúpi. A ak to takto vidí veľa zamestnancov, potom odbory nikdy nebudú silné a rešpektované a boju za vyššie platy a lepšie podmienky v práci bude chýbať jeden kľúčový článok.

Pointa a záver je teda taký, že kto chce, aby na Slovensku rýchlejšie rástli platy, mal by chcieť silnejšie odbory a kto chce silnejšie odbory, ten by mal tlačiť okrem iného na podstatne vyššiu úroveň ich transparentnosti. Možno také zaznie aj na sneme OZ KOVO, ale my sa o tom nedozvieme ...

No comments:

Post a Comment